lunes, 23 de noviembre de 2009

La competència comunicativa

Aquest text tractat a la clase de comunicació oral, escrita i digital tracta de la competència comunicativa, i el text ens diu que desde que sóm petits, anem adquirint i desenvolupant una capacitat relacionada amb el fet de saber quan podem parlar o quen hem de callar, d'altra banda podem dir que la competència comunicativa és integral, peruqè inclou actituds, valors i motivacios relacionades amb la llengua, amb les seves característiques i usos i amb els altres sistemes de comunicació general.

D'altra banda el text ens diu que als anys 70, Gumperz i Hymes van postular l'existència d'una competència comunicativa, que comprèn el que un parlant-oine ha de saber per comunicar-se de manera eficaç en diverses situacions. Així que com veiem la competència comunicativa exigeix no només l'habilitat d'utilitzar una llengua, sinó, saber-se situar en el context comunicatiu de cada comunitat específica.

Quins són els components de la competència comunicativa?

1. Competència lingüística/grsamatical: Fa referència al domini del codi lingüístic.

2. Competència sociolingüística: Fa referència a les regles socioculturals d'ús. Aquesta habilitat s'ocupa de la situació comunicativa.

3. Competènca discursiva: Fa referència a l'habilitat de produir i interpretar diferents tipus de discursos en qualsevol gènere, i interpretar i produir textos coherents i cohesionats.

4. Competència estratègica: Fa referència a l'habilitat d'utilitzar estratègies de comunicació verbal i no-verbal per millorar l'efectivitat de la comuniació o compensar les interrupcions que poden sorgir, a causa de diferents variables d'actuació o d'insuficiències en una o vàries competències.

No hay comentarios: